Akadálymentes változat
A település bemutatása


Pap község Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti részén, Kisvárdától 5 km-re, a megyeszékhelytől, Nyíregyházától mintegy 50 km-re helyezkedik el. A legközelebbi vasútállomás a Budapest-Záhony vasútvonalon, Kisvárdán található. Gépkocsival, autóbusszal a Kisvárda és Tiszaadony közötti 4109-es úton közelíthető meg. A személyforgalmat Kisvárda és Vásárosnamény közötti autóbusz biztosítja.

Igen korai település lehetett, hiszen a X-XIII. században volt szokásban az a fajta névadás, amikor egykori tulajdonosának foglalkozásáról neveztek el településeket. Fellelhető a "Doma Pap" név is, melyben ha a Doma latin eredetű, akkor valószínűleg a község a kereszténység előtt vagy elején pogány, vagy keresztény papnak vagy Pap nevűnek volt a birtoka. "Terra Pap" név alatt IV. László király korából maradt fenn a legrégebbi elnevezés az 1285 körüli időből. "Papfalu" néven a zsélyi levéltár 1425-ből való adatában említi először a községet. 1458-ban a várdaiak voltak a földesurai. A XVIII. század végén és a XIX. század elején a herceg Eszterházy, báró Horváth, Petrovay, Eördögh, Pethő és az Erőss család volt a birtokosa. Pap újabb kori birtokosai közül minden vonatkozásban a Muraniczi Horváth báró család emelkedik ki,  aki az 1800-as években "csinos urilakot" építtetett.

Gazdag bronzkori leleteket találtak a község határában, innen került elő az első ép bronz csésze.
A husziták idejéből számos sír maradt fenn.
Az 1800-as években gőzmalom működött a faluban.
A műemlék jellegű református templom 1833-ban került felszentelésre, de mai formáját csak a század második felében érte el.

1899-ben épült az első szeszgyár, majd 1928-ban a második, ez utóbbi épülete ma is áll, de nem termel.
A századforduló körül körjegyzőségi székhely volt, 151 házzal és 827 lakossal.

Az I. és II. világháborúban elesettek és elhurcoltak emlékére 1993. évben állítottak emlékművet a templomdombon.
A rendszerváltást megelőzően a tanácsrendszerben Pap, Nyírlövő, Lövőpetri községek tanácsot alkottak, a székhely Pap község volt. Ebben az időszakban a község egyetlen jelentősebb középülettel, az Általános Iskolával gazdagodott.

Az első szabad választást követően mind a három település új önkormányzatot és új, önálló hivatalt hozott létre. A rendszerváltozást követően megtörtént a közutak fejlesztése.
1996-ban új óvoda épült.

1997-ben szociális pályázatokat is igénybe véve nappali ellátást nyújtó Idősek Klubja intézmény került kialakításra,  a házi szociális gondozás megszervezése is megtörtént.
A képviselő-testület az egészségház megépítése tárgyában a 2000. évben döntött, 2002-ben megkezdődtek az építési munkálatok, melyek eredményeképpen 2003-ban átadásra került az új épület. Az Egészségház háziorvosi és védőnői szolgálatot valamint szolgálati lakást tartalmaz.

2004-ben a nyertes pályázatoknak köszönhetően megtörtént a Polgármesteri Hivatal valamint az Általános Iskola számítástechnika-termének korszerűsítése, létrejött az e-Magyarország pont is, mely ingyenes internet-használatot biztosít. Ugyanebben az évben kezdődött el a Könyvtár és Teleház épületének kialakítása is, mely 2005-ben került átadásra.Kapcsolódó dokumentumok:
A település bemutatása képekben


Főoldal